Meitä ihmisiä on nyt 7,575,795,977 – mikä sinun merkityksesi on

/
Share

 
Meitä ihmisiä on maapallolla tätä kirjoittaessani 7,575,795,977 kappaletta.* Tämän blogin kirjoittamisen aikana väkiluku kasvoi muutamalla kymmenellä tuhannella. Suomalaisia on siitä about 5,5 miljoonaa, eli koko populaatiosta meitä on täten about 0,07%.
 
Victor Frankl nostaa kirjassaan Man’s Search for Meaning merkityksen etsimisen ja tietämisen ihmiselämän tärkeimmäksi päämääräksi. Holakaustista selvinnyt Frankl huomasi, että jos ihminen menetti elämänsä tarkoituksen ymmärtämisen hän menehtyi hyvin nopeasti keskitysleirillä.
 
Nämä kaksi edellä mainittua asiaa tekevät merkityksen etsimisestä mielenkiintoisen.
 
Kollektiivisen tarkoituksen puuttuessa oman henkilökohtaisen merkityksen löytäminen nousee ihmisen tärkeimmäksi tehtäväksi. Elämän merkitys rakentuu siitä, että olemme tärkeitä lähimmäisillemme, toisillemme ja itsellemme. Isossa mittakaavassa se voi tuntua merkitsemättömältä, mutta se on tärkeää tässä ja nyt.
 
Ajatus siitä, että on vain yksi miljardeista on myös äärimmäisen vapauttava – se poistaa turhan paskantärkeyden kuvitelman. Ei tarvitse jännittää. Ei tarvitse esittää yhtään mitään. Tiedän, että tämä blogi ei ole tärkeä. Miksi siis kirjoittaa? Siksi, koska valon luominen on kuitenkin mielekkäämpää kuin pimeässä vaeltaminen.
 
Lohduttavilla teoilla ja sanoilla on merkitystä – ne voivat olla pieni valo pimeyden keskellä. Se riittää jo syyksi yrittää jotain hyvää. Arto Melleri kirjoitti: “Katoavaan hetkeen/ tarvitsen vain sinut, merkityksen/ molemmat yhtä riisuttuina/” Ihmisen päämääränä on rohkeus elää oma elämänsä todeksi, rohkeus elää oman identiteettinsä mukaisesti.
 
Viime viikolla löysin mummoni jäämistöstä laatikon, johon hän oli säilyttänyt kaikenlaista vuodesta 1940 lähtien. Paljon valokuvia ihmisistä, jotka olivat olleet heidän kavereitaan, joiden nimiä en edes tiedä. Paljon postikortteja jo nykyisin kuolleilta ihmisiltä. Silloin ne kuitenkin olivat ilahduttaneet – sen takia ne kaiketi oli talletettu.
 
Eikä nämä blogit sen kummoisempia ole – iloksi sinulle ja minulle. Ja jos ei aina edes iloksi niin ainakin ajattelun aiheeksi, ihanaksi hämmennykseksi. Valonpilkahdukseksi pimeyden reunoilta. Täällä sitä lennetään rajattomasti laajenevassa universumissa pienellä kivellä omaa tähteä kiertäen, pyöritään ikuisuudessa oma aikamme
 
Koitetaan nautiskella tänäkin sunnuntaina.
 
Linkki:
 
http://www.worldometers.info/world-population/
 
 

Share
Voit kommentoida artikkelia jättämättä yhteystietojasi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.