Tunteiden hallitseminen järjen avulla

/
Share

 
Tunteilla ja heikkoudella on yhteys. Itse asiassa tunteiden kautta joudumme kosketuksiin heikkouksiemme kanssa. Järjellä ja voimalla on yhteys – äly ratkoo ongelmat ja auttaa meitä välttämään ne. Loogisen ajatuksen mukaan ihminen alkaa suosittelemaan itselleen elämään enemmän järjen kautta ja jäädyttämään heikkouksiin ajavat tunteet. Asiaan liittyy ongelmia. Unohdamme esimerkiksi näin tehdessämme yhteyden, joka on järjen ja tunteen välillä:
 
”Tunne ei ole älyn vastakohta,
vaan osa sitä, eläytyvä, ei opetettu.”

Helena Anhava: Murheellisten kuullen on puhuttava hiljaa (1971)
 
Väitän, että esimerkiksi haluaminen on aina osaksi tunnetta, aina osaksi järkeä. Sekoitussuhde on sekoilijasta itsestään kiinni. Kuinka paljon järjellä voi sitten marssittaa tunteitaan ja kuinka kauan se on mahdollista, ennen kuin argumentaatiobarrikaadit pettävät? Jos hillitsemme “eläytyvää järkeämme” yritämme opettaa sitä. Ehkäpä tärkeintä onkin yrittää ymmärtää näiden kahden yhteyttä ja itseään; eikä varsinkaan yrittää kieltää mitään puolta itsestään.
 
Järjen ja tunteiden erottaminen toisistaan on nimittäin yhtä mielipuolista kuin kehon ja mielen. Jokainen tietää, miten verensokerin puutos tai huonot yöunet voi vaikuttaa mielialaan – väsynyt keho voi vetää myös mieltä murheen maille. On selvää, että ruokavaliota tulisi tarkkailla ja välttää liikaa herkuttelua, ehkäpä ihminen voisi tehdä myös tunneinventaariota – toteuttaa pienimuotoisia muutosprosesseja ainakin reaktioihinsa tunteitaan kohtaan?
 
Sillä kuten tarvitsemme ravintoa, tarvitsemme tunteitammekin – elämisen vuoksi. Tämä on totta, koska väkevä elämä syntyy tiedostavasta (ei-mitään kieltävästä) kokonaisuudesta.
 
 

Share
Voit kommentoida artikkelia jättämättä yhteystietojasi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.