Tapojen tulisi johdattaa parempaan toimintaan

/
Share

 
Jos epäonnistuit uudenvuodenlupauksessasi se saattoi johtua esimerkiksi siitä, että et osannut luoda tavoitettasi tukevia tapoja. Tehdessäni gradua motivaatiosta tulin tutkineeksi myös henkilökohtaista muutosjohtamista sekä hyvien tapojen juurruttamista. Kerron lyhyesti tässä blogissa tärkeimmät löydökseni.
 
Tim Ferriss mainitsee kirjassaan 4 tunnin keho, että ihmiset vastustavat tiukkoja ruokavalioita niiden yksipuolisuuden vuoksi, vaikka kuitenkin ostavat kaupasta samoja tuotteita ja syövät samoja ruokia viikosta toiseen. Mitä todennäköisemmin sinunkin elämäsi koostuu 5-10 perusruuasta, joka kattaa 80% ruokavaliostasi.
 
Elämäämme hallitsevat monet automaattiset toimintamallit, joista emme ole välttämättä edes tietoisia. Muista: tapojen pitäisi johdattaa parempaan toimintaan. Mikä siis neuvoksi? Ensimmäisenä vaiheena on tietysti tunnistaa huonot tavat. Tähän tarvitaan paljon rehellisyyttä ja ulkopuolista havainnointia; joko introspektion taitoa, tai jonkun toisen ihmisen havaintoja.
 
Läheiset eivät välttämättä osaa tunnistaa, missä kohtaa huono tapa alkaa ja missä persoona loppuu: ”sen luonteeseen kuuluu myöhästely, yöherkuttelu ja ylinopeutta ajaminen”. Toisaalta voidaan suojella myös omia huonoja tapoja sekä vähätellä muutoksen tarpeellisuutta: ”ei se ole iso asia, kaikillahan on paheita.” Raitistuvaa yritetään saada juomaan tms.
 
Siksi rehellistä näkemystä ja palautetta saa monesti vain ammattilaiselta.
 
Taparemontti on helppo aloittaa epäterveellisistä ruokatavoista, koska ne ovat helppo tunnistaa – jokapäiväinen olut, perjantaipizza, sunnuntaiherkut… Mutta entäpä sosiaaliset tapamme? Entä, jos suutumme joka kerran, kun meitä kritisoidaan? Entäpä se, että annamme itsetuntomme järkkyä jonkun sanoessa jotain ilkeää teoistamme? Se, että reagoimme menemällä “tilttiin”?
 
Toisena vaiheena on vanhasta tavasta hidas irtipäästäminen sekä uuden paremman tavan hidas juurruttaminen. Tämä vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä – huomaa yhteys Hermann Hesse -blogiin. Mark Twain on todennut oivallisesti, että tavat ovat tapoja, ja niitä ei noin vain viskata ikkunasta – ne vikitellään ja maanitellaan alas portaita askel askeleelta.

 

Share
Voit kommentoida artikkelia jättämättä yhteystietojasi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.