Katastrofaalisen surkeaa työttömyyspolitiikkaa

/
Share

 
Otin kantaa Facebookissa esitykseen, jonka mukaan työttömiltä aletaan vaatia keskimäärin yhtä työhakemusta viikossa.* Kommentti sai sen verran peukutusta osakseen, että tekaisin siitä kolumnin.
 
 
Yksikään yrittäjä ei halua palkata ketään, joka haki pakotettuna työpaikkaa
 
Yrittäjän näkökulmasta tästä esityksestä seuraa paljon turhaa työtä sekä ylimääräisiä henkilöstökuluja. Tämä johtuu siitä, että kukaan yrittäjä ei halua palkata henkilöä, joka oli pakotettu hakemaan kyseistä positiota. Henkilöpäällikkö joutuu ”uudistuksen” jälkeen lukemaan pakon vuoksi lähetettyjä hakemuksia ja etsiä aidolla motivaatiolla hakeneet. Tässä tuhlataan kaikkien aikaa: palkkaajan, turhien hakijoiden ja byrokraatin, joka hakemista valvoo.
 
 
Vastaväite: ”Eikö sinun mielestäsi työttömiä pitäisi aktivoida?”
 
Pitäisi aktivoida – esimerkiksi siten, että ensimmäisenä palautettaisiin mahdollisuus toisen tutkinnon opintotukeen, mikäli on ollut työttömänä yli vuoden. Nythän on useilla työttömillä siten, että jos jäät kotiin saat työttömyysrahaa, mutta jos lähdet opiskelemaan, et saa mitään työttömyysrahaa, mutta et opintorahaakaan**. Systeemiä pitäisi kehittää siten, että aktiivisuudesta ei enää seuraisi sanktioita ja passiivisuudesta ei enää palkittaisi.
 
Havaintojeni mukaan sellainen taloustieteiden perustermi kuin vaihtoehtoisuuskustannus on jäänyt ikuisesti vieraaksi näille byrokraattipäättäjille. Vaikeimmat kokonaisuudet, kuten ihmismielen ymmärtäminen ja Nashin peliteoria meneekin sitten jo totaalisesti yli hilseen. Lisäksi heiltä on jäänyt oppimatta sellainen (erityisesti shakinpelaajien hallitsema) kyky nähdä, kuinka pienillä päätöksillä on monenlaisia vaikutuksia.
 
Lisäksi heiltä puuttuu ymmärrys siitä, että vastapeluri toimii harvemmin kuten itse tahtoisi.
 
 
Vastaväite: ”Vastikkeeton raha on hanurista! Menköön työttömät vaikka mummoja hoitamaan tai risusavottaan, kuten Jari Sarasvuo ehdotti Yle Puheella!***”
 
Vastikkeeton raha on hanurista, mutta vielä enemmän hanurista on tuhlata yrittäjien ja työttömien resursseja pelleilyyn. Lisäbyrokratia harvemmin on oikea ratkaisu mihinkään ongelmaan. Ehdotukseen liittyy myös juridisia ongelmia: jos työtön hoitaa vanhusta ilman koulutusta ja vanhus kuolee hoitovirheeseen, kenen on vastuu? Jos hänellä on koulutus, eikö silloin tulisi maksaa kunnon palkkaa, eikä työttömyyskorvausta?
 
Entäpä ketkä nakitetaan risusavottaan (yhdenvertaisuuslain mukaan ketään ei saa syrjiä), Kuka maksaa kustannukset? Paljon tämän kaiken hauskan puuhastelun pyörittämiselle (eli byrokratialle) määrätään rahaa? Voisikohan sen käyttää jotenkin paremminkin? Neuvostoliitossa kokeiltiin jo ylhäältäpäin töiden määräämistä ja tulokset eivät olleet innostavia. Ehkäpä rahat tulisi suunnata ratkaisuihin – ei lisäbyrokratiaan ja ”puuhastelun” keksimiseen?
 
 
Vastaväite: ”Tunnen huipputekijän, joka napattaisiin heti töihin jos hän olisi pakotettu lähettämään hakemuksia. Nyt ketku vain nauttii ansiosidonnaistaan!”
 
No, tämä on tietysti mahdollista, mutta samalla kyseinen tyyppi veisi työpaikan sellaiselta, joka oikeasti sen halusi. Entäpä, kuinka hyvin uskoisit tämän tyypin hoitavan homman? Hän haki paikkaa pakotettuna ja haastattelussa vielä muistutti, että “hain vain tukien jatkumisen vuoksi, EN HALUA TÄNNE TÖIHIN”. Olisiko hän työpaikan ilmapiirille hyväksi vai huonoksi? Toistetaan pointti vielä: yrityksen näkökulmasta nämä töihin pakotetut työntekijät ovat kulu.
 
 
Yhteenveto:
 
Tämä on typerä ehdotus, josta seuraa lisää byrokratiaa, hyödytöntä työtä sekä roppakaupalla resurssien tuhlausta. Täysi fiasko. Nolla kautta viis. Sekä yrittäjä että työtön tuhlaa aikaansa. Toivottavasti luonnos lentää suorinta tietä roskakoriin. Tämänkaltaisen esityksen voi esittää vain idealistinen byrokraatti, joka ei ymmärrä taloutta, ei yritystoimintaa, ei työttömiä, ei psykologiaa, eikä osaa nähdä asioita pitemmälle kuin tikunnokkaan.
 
 
Kirjoittaja on ekonomi, joka on erikoistunut henkilöstöjohtamiseen.
 

 

 
*

http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005198084.html
 
**

Joissain tapauksissa voit toki opiskella työttömyysrahalla, mutta määrärahat näihin ovat pienet ja esimerkiksi uusiin yliopisto-opintoihin niitä ei myönnetä ollenkaan. Jos erehdyt opiskelupaikan vastaanottamaan saat vielä (käsittääkseni) puolen vuoden karenssinkin.
 
***

Jari on näin sanonut. Olen sen itsekin kuullut. Tällä kertaa Jari on hakoteilla, vaikka harvemmin hän talousasioissa on.
 

Share
Voit kommentoida artikkelia jättämättä yhteystietojasi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.