Seireenien kiehtovuus

/
Share

 
”Asiat, josta ollaan samaa mieltä tuovat läheisyyttä.
Asiat, joista ollaan eri mieltä luovat kiinnostuksen.”
 
– Tony Dunderfelt
 
Kirjoitin toissa viikolla Marilyn Monroe sitaatteja viljelevistä naisista. Perehdyin häneen ja opin:
 

1) Norma oppi jo kouluikäisenä seksuaalisuuden voiman – eräänä aamuna hänellä ei ollut puhdasta paitaa, joten hän pisti yllensä pikkusiskonsa (liian pienen) villapaidan. Sinä päivänä saatu poikien huomio muutti hänen elämänsä suunnan.

2) Norma harjoitteli ”vietteleviä ilmeitä” peilinsä edessä tunti kausia.

3) Kuten kirjoitin, Norma todellakin ”tuhosi” miehensä: baseball-tähti Joe DiMaggio ei koskaan päässyt yli hänestä, kirjailija Miller ei pystynyt kirjoittamaan vuosiin. (Millerin ”Kravun kääntöpiiri” antaa muuten hyviä enteitä, miksi hän rakastui juuri Marilynin kaltaiseen naiseen.)
 
Mutta ovatko seireenit ”kusipäitä”? Voidaanko edes sanoa, että Marilyn oli millään tavoin vastuussa siitä, että jätti jälkeensä rikkoutuneita miehiä ja ”koska olen tämänkaltainen voin käyttäytyä näin” –sitaatteja?
 
Koska en tiedä, tämä blogi jäi viime viikolla tähän. Tänään se ei jää, vaikka en osaa vastata vieläkään. Kuriositeetti: tuhoava seireenihahmo löytyy myös Mika Waltarin Sinuhe egyptiläisestä: Nefernefernefer. Nefer tarkoittaa kaunista, joten nainen on viisaudessaan päättänyt, että sen on nimessä toistuttava kolme kertaa, jotta varmasti jokainen muistaisi hänen olevan kaunein… DiMaggio ja Miller pääsivät vähällä verrattuna Sinuhe-parkaan.
 
Toki on myös seireenimiehiä: he ovat erittäin suosittuja siksi, koska heidän seurassaan elämä on jännittävää ja hauskaa. He ovat mysteerejä. He eivät ikinä kirjoittaisi blogeja, joissa avaavat sielunsa maisemia.
 
“You stole a boat,” she snapped. “What am I doing with you, you boat-stealing lunatic?”

– Cassandra Clare, City of Lost Souls
 

 

Share
Voit kommentoida artikkelia jättämättä yhteystietojasi.

Yksi vastaus artikkeliin “Seireenien kiehtovuus”

  1. Nimetön sanoo:

    Eksyin blogiisi ja luin muutamia kirjoituksia, kiitos niistä. Pakko vinkata tähän, että Henry Miller (mm. Kravun kääntöpiiri) ja Arthur Miller (Marilynin mies ja mm. Kauppamatkustajan kuoleman kirjoittaja) ovat kaksi eri kirjailijaa : )

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.