Negatiivisia tunteita ei tule kieltää, vaan ymmärtää – yltiöpositiivisuuden negatiivisuudesta

/
Share

 
”Hidasta elämää” -positiivareiden ongelma on, että he yrittävät parantaa negatiiviset tunteet, sen sijaan että yrittäisivät ymmärtää niitä. Väkipakkopositiivisuuden evankelistojen (Esim. Secret –yhteisö) seuraajien ongelma on se, että he tekevät positiivisuudesta tavoitteen ja pyrkivät kieltämään/”parantamaan” itsessä esiintyvät negatiiviset ajatukset.
 
Tavoitteellisuuden ongelma on: voit epäonnistua. Lähes mahdottoman tavoitteen edessä tämä on väistämättömyys. Silloin tyypillistä on rekyyli-ilmiö toiseen suuntaan: ”miten minä tunnen TAAS negatiivisia tunteita, vaikka tämän piti olla jo käsiteltyä ja…”
 
Toisaalta prosessioppiminen tunteen ajamaan tekoon toimii: ”joka kerta valittaessani teen kolmekymmentä punnerrusta/ pistän syrjään kymmenen euroa” tai muuta sen kaltaista. Tietenkin positiivisuutta voi oppia, mutta se vaatii muita työkaluja. Tahdonvoima on muutenkin tunnetusti huono: esimerkiksi ruokavalio on muutettava pysyvästi, eikä tsemppaamalla väliaikaisesti.
 
Mutta mikä väkipakko-positiivisuudessa on kaikkein pahinta? Ihminen ajautuu sulkeutumisen vaaraan: kaikki negatiivisuus yritetään torjua sisäisellä nopealla vastahyökkäyksellä: ”Tämä ei ole positiivista, tätä ei käsitellä.” Vastavoima voimistuu ja äkkiä negatiivinen tunne saostuukin ylitsekantamattomaksi.
 
Esimerkiksi surua ei tule kieltää, vaan ymmärtää. Sen jälkeen surunlähteen voi kyseenalaistaa – monesti taustalla oleva uskomus ei ole totta. Varsinkin ajatus siitä, että ”tämän pitäisi olla toisin” aiheuttaa tuskaa, koska silloin vastustaa jotain mikä on totta. Ja silloin häviää taatusti. Usein siis negatiivinen tunne itsessään ei edes ole tuskaisa, vaan siihen liittyvä kieltävä oma reaktio.
 
Tämä blogi oli osa suurempaa lukijoiden ”anna aihe” –kokonaisuutta. Käy likettämässä bookissa ja heitä seuraavaa aihetta mietittäväksi: https://www.facebook.com/mikaelhuikari/
 
 

Share
Voit kommentoida artikkelia jättämättä yhteystietojasi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.