Myös mestareiden on treenattava – valoisan mielen ylläpidosta ja kapasiteetin kasvattamisesta

/
Share

 
Ajattelua voidaan ajatella urheilulajina, joka jakautuu ylläpitoon sekä kapasiteetin kasvattamiseen.
 
Ylläpito on mahdollista vain, jos treenaaminen on jatkuvaa – siksi on luettava, ajateltava ja palattava yhä uudelleen perusasioiden pariin. Hyvän elämän edellytyksiä tulee pohtia myös silloin, kun meno on duurivoittoista ja kaikki menee tosi hyvin.
 
Treenatessa kapasiteetti kasvaa; vahvalta pohjalta on hyvä ponnistaa seuraavalle tasolle. Jotkut voivat laiminlyödä treenauksen, mikä romahduttaa kapasiteetin. Tästä voi olla ikäviä seurauksia – ihminen ei vakkapa kestä juurikaan stressiä tai kritiikkiä.
 
Vaikuttaisi todella siltä, että viimeistään kipu saa meidät havahtumaan: ylipaino ja kohonnut verenpaine saavat miettimään ruokavaliota, henkinen kipu tarkastamaan arvomaailmaa, kuolemankosketus pohtimaan elämää.
 
Kivuton elämä on mahdottomuus, mutta treenaminen pitää meitä kurssissa, kohti parempaa näkyä itsestä. Tämän seurauksena tuntee paremmin itsensä ja osa maailman pyörremyrskyistä on helpompi ottaa vastaan. Koeteltu mieli on haasteen edessä rauhallisempi ja toimii paremmin.
 
Joillekin taas treenaaminen menee liiotteluksi. Ei itsensä tutkiskelua kannata kaiket päivät harrastaa; salitreenitkin pitäisi saada pakettiin alle tunnissa. Pysähtymisen jälkeen tärkeintä on oivalluksen mukainen tekeminen, ei päätöksen jälkeinen vatvominen.
 
Tämä oli sen verran viisasti sanottu, että toistetaan: Pysähtymisen jälkeen tärkeintä on oivalluksen mukainen tekeminen, ei päätöksen jälkeinen vatvominen. Ei siis liikaa, ei liian vähän – vaan sopivasti. Itse pyrin pysähtymään kerran viikossa: siitä syntyi tämäkin teksti.
 
Fiilis on korkea; päästetään lopuksi Wolfgang von Goethe irti:
 
ikuinen yksi, paljastaen itsensä monessa:
loputtomasti pysyvä, loputtomasti muuttuva
ihmeydessä, olen täällä
 
Keksin sanan ihmeydessä, jos joku haluaa tarjota parempaa suomennosta niin samma på tyska:
 
Und es ist das ewig Eine, Das sich vielfach offenbart:
Immer wechselnd, fest sich haltend,
Zum Erstaunen bin ich da.
 
 

Share
Voit kommentoida artikkelia jättämättä yhteystietojasi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.