Marilyn Monroeta siteeraavat tyypit

/
Share

 
Monet tykkäävät siteerata kolmesti eronneen Marilyn Monroen viisautta, joka menee näin:
 
“I’m selfish, impatient and a little insecure. I make mistakes, I am out of control and at times hard to handle. But if you can’t handle me at my worst, then you sure as hell don’t deserve me at my best.”
 
Erehdyin aikoinaan luulemaan Marilynin osuneen oikeaan – pitäähän toista tukea heikkoinakin hetkinä. Siksi ajattelin, että (ainakin) tyttöystävälle tulisi suoda oikeus (aika ajoin) käyttäytyä kuin lapsi. Sitä paitsi toisen kryptinen käyttäytyminen ja poukkoilevat mielentilat toivat mukavaa vaihtelua myös omaan arkeen. Oivalsin, että vaikeiden ihmisten kanssa eläminen on usein varsin jännittävää – ikinä ei tiedä mitä tapahtuu.
 
Nykyään pidän Marilynia enemmän arvossaan eräältä lohjalaiselta opettajattarelta saamaani ohjetta: kenelläkään ei ole oikeutta olla kusipää. Sen sovellettavuus on lähes Jeesuksen kultaisen käskyn tasolla. Puu tunnetaan hedelmistään: Marilyn rikkoi itsensä ja miehensä – lohjattarettalle vaikuttaisi menevän paremmin kaikilla elämän tärkeillä sektoreilla. Kenelläkään ei ole oikeutta olla kusipää, muista tämä aina jos joku tekee rajaloukkauksen – ja älä suostu siihen.
 
En tarkoiteta niitä tilanteita, jolloin joku on pakotettu olemaan töykeä tai kusipää tuntemattomille. Olen huomannut, että useat tutussa porukassa olevat mimmit ovat äärimmäisen kultaisia ja mukavia tyyppejä, mutta usein heidän on pakko käyttäytyä kusipäisesti tuntemattomille, koska kaikenlaista ehdottelijaa ja tarrautujaa pyörii jatkuvasti ympärillä. He käyttäytyvät ilkeästi pakosta, sillä se on ainoa keino mikä toimii. Ai, miten toimii? Siten, että tyyppi häipyy.
 
Viime kesänä kirjoitin voittajablogia ja yksi parhaimmista voittajan neuvoista oli: ”Älä koskaan hyväksy ala-arvoista käytöstä – itseltäsi tai muilta.” Väitän, että jos tämän sisältää elämä ottaa suuren harppauksen. Sisäisten hälytyskellojesi pitäisi viimeistään soida silloin, jos oikeutat hölmöilyjäsi toteamalla, että ”mä nyt vaan olen tämmönen selfish ja impatient, kato-ku tää on mun luonne tämä.” Eikä ole. Sinulla ei ole mitään oikeutta olla kusipää.
 
Ja sitä paitsi kusipäisyys ei ole hyväksi sinulle itsellesikään – siitä seuraa moraalikato ja henkinen rappio, kuten kirjoitin miksi sinun ei tulisi koskaan pettää -blogissani. Samalla kun mädätät itseäsi, rikot lähimmäisesi. Sekö todellakin on tarkoituksesi tässä maailmassa? Omien havaintojen mukaan onnellisimmat ihmiset pistävät perheensä etusijalle ja ovat hyvätahtoisia jokaiseen suuntaan.
 
Jumalan armosta (tai siksi, että mulla itsellä on italialainen temperamentti!*) olen onnistunut viime aikoina välttämään tai karkottamaan Marilynit omassa elämässäni. Halleluja. Muutamia tapauksia olen joutunut läheltä seuraamaan ja sääliksi käy. Uhreiksi jääneille suosittelen jatkossa kuulemaan ystäväni Pullan neuvoa: ”Aina, kun kuulet Marilyn quoten tai että kiltit tytöt pääsevät taivaaseen, tuhmat mihin vain… Käänny satakahdeksankymmentä astetta ja juokse. Juokse.”
 
Marilynit ovat keskuudessamme, kunnes emme enää hyväksy heidän käytöstään.
 
 
Tämä oli osa 1/3 kusipää-blogisarjastani.
 
*Ironiakerroin kohdillaan
 
 

Share
Voit kommentoida artikkelia jättämättä yhteystietojasi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.