Läpimurtoon tarvittavat kolme kykyä – ripaus Hermann Hessen neroutta

/
Share

 
Hermann Hessen mainitsee romanissaan Siddaharta kolme kykyä, jotka ovat muistamisen arvoisia.
 
Kauppias: Very well and what can you give? What have you learned that you can give?
Siddharta: I can think, I can wait, I can fast.
Kauppias: Is that all?
Siddharta: I think that is all.
 
Taistelin aluksi Siddhartan valintoja vastaan – ne ovat liian perusasioita. Sitten muistin, että jokaisessa lajissa pärjää parhaiten ne, jotka osaavat perusasiat parhaiten. Analysoidaanpa siis näitä kolmea kykyä: ajattelemista, odottamista ja paastoamista.

 

”I can think”
 
Ajattelu on raskasta puuhaa. Sen vuoksi useat ihmiset pyrkivät välttämään sitä – hankitaan kaikenlaista muuta virikettä: kiireitä ja viihdettä. Kietoudutaan sumuun ja uneen. Hän, joka jaksaa ajatella ja kehittää ajatteluaan on etulyöntiasemassa – hän tietää, mitä haluaa ja ajaa itseään sitä kohti, kääntää todennäköisyydet puolelleen. Suurin osa kaikesta kehityksestä on ajatuksista ja unelmoinnista lähtöisin.

 

”I can wait”
 
Hän, joka osaa odottaa, on mestari kärsivällisyydessä – näin toimiminen on hätähousuilun vastakohta. Se on tilan antamista kohtalolle. Nyt tuli niin viisasti kirjoitettua, että toistetaan: kärsivällisyys on tilan antamista kohtalolle. Vain kärsivällinen ihminen pystyy ryhtymään vaativiin projekteihin. Kaikkein arvokkaimmat asiat ovat hermoja ja kärsivällisyyttä vaativia. Miksi? Koska kärsivällisyys ja odottamisenkyky ovat harvinaista.

 

”I can fast”
 
Laajennan tämän neuvon tarkoittamaan lykättyä tarpeentyydytystä ja kykyä kestää kipua voimistuakseen. Se on sitä, että ihminen ei tuhlaa tulevaisuuttaan tässä hetkessä – ettei elä velaksi, vaan suhteuttaa tulot menoihinsa. Tai sitä, että treenaa itsensä läkähdyksiin nyt saadakseen huomenna paremman kunnon. Tämä taito mahdollistaa odotuksen, koska jos on kykenemätön pistämään itseään tiukkaan tilanteeseen, on mahdotonta odotella kärsivällisesti.

 
 

Share
Voit kommentoida artikkelia jättämättä yhteystietojasi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.