Koskemattomaksi – tunne itsesi

/
Share

 
Apollon temppelin sisäänkäynnin yhteyteen kirjoitettu ”tunne itsesi” -neuvo vaikuttaa jopa liian simppeliltä – jokainenhan nyt itsensä tuntee! Tein omat arveluni (kohdat 1-5) ja hain tietoa (kohdat 6-7), miksi juuri tämä neuvo valikoitui kaikista muinaiskreikkalaisista aforismeista tärkeimmäksi.
 

  1. Tuntemalla itsensä ymmärtää paremmin, mikä on itselle arvokasta

 
Tuntemalla ensin itsensä voi parhaiten hahmottaa päämäärät, tavoitteet ja arvot, jotka ovat itselle eniten totta. Esimerkiksi tavoitteleeko jotain täyttääkseen omaa tarvettaan vai näyttääkseen muille. Tästä kirjoitin aikaisemmin. Jos tietää missä on, horisonttikin paljastuu selkeämmin.
 

  1. Hän joka tuntee itsensä, tulee toimeen kaikkien kanssa

 
Ihmisellä on vaara luisua tilanteeseen, jossa kätkee tai kieltää asioita itseltään – ja silloin ei pysty tulemaan toimeen sellaisten ihmisten tai ympäristön kanssa, jotka illuusiota haastavat. Itsensä tunteva kestää todellisuutta, koska hänen ei tarvitse suojata itseään valhekäsityksillä.
 

  1. Yksikään sana ei voi loukata häntä, joka tuntee itsensä

 
Yksikään arvio ei herätä vastustusta ja täten ne voi kohdata levollisin mielin. Itsensä tunteva ymmärtää, että muiden kuva ei ikinä ole sama kuin omakuva. Hän voi kriittisesti arvioida muiden näkemystä ja oppia niistä – hän ei vastusta vaan tarkastelee avoimin mielin.
 

  1. Itsensä tunteminen auttaa näkemään vaaran ennen kuin lasku erääntyy

 
Itsepetos johtaa moraalirappioon, jossa oppii perustelemaan itselleen väärintekonsa. Lisää täältä. Hän joka tuntee itsensä, hyväksyy itsessään olevan hämärän. Ja jos ei kykene parantamaan toimintaansa ainakin ymmärtää, että moraalirappiosta seuraa lasku.
 

  1. Itsensä tunteminen auttaa ymmärtämään, miksi käytöksessämme on variaatioita

 
Ihmisen toiminta muuttuu sen mukaan missä olotilassa hän on – univaje, hormonitoiminta, humalatila – kaikki nämä pienet tekijät saavat meidät heijastamaan erilaisia puolia itsestämme. Mikä niistä sitten on se oikea minuus? Kaikki. Kaikki heijastelee itseämme.
 

  1. Itsensä tuntemalla oppii tuntemaan myös muut (Will Durmont)

 
Ymmärtämällä omaa kopleksiivisuuttaan oppii ymmärtämään, että myös toiset heijastelevat eri puolia itsestään. ”Ihmiset ovat osa yhteistä haavaa”, Tommy Tabermann kirjoitti. Tämä toimii myös toisinpäin: muiden on helpompaa oppia tuntemaan sinut, kun tunnet ensin itsesi.
 

  1. Itsensä tunteva löytää rauhan (stoalaisuus)

 
Stoalainen näkemys summaa muut kohdat: jos ihminen tuntee itsensä, hän löytää rauhan. Se mitä itselleen ja muilta yrittää piilottaa onkin jo nähtävillä ja valossa. Ahdistus, joka seuraa paljastumisensa piilottamisesta poistuu.
 
 

Share
Voit kommentoida artikkelia jättämättä yhteystietojasi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.