Kirsi Salon loihdittavana

/
Share

 
”Meillä jokaisella on pieni kipinä sisällä, ja nyt kun aloitat matkan sisälläsi voit tuntea sen… Pienenä. Mutta se kuitenkin on siellä.”
 
Seison muiden mukana ja mietin, miksi Kirsi valitsi juuri nämä sanat. Riippuen näkökannasta minulla on valtava liekki tai sitten ei mitään. Workshopeissa olen huomannut, että tyypillistä elämäntapavalmentajille on ensin määrittää ”ongelma” (tässä: pieni liekki) ennen kuin se voidaan parantaa (luomalla iso liekki). Pieni liekki on myös safe bet niille, jotka eivät tunne mitään liekkiä – ”ehkäpä se onkin vain niin pieni, etten vielä tunne sitä?”
 
Cold reading tarkoittaa, että teet valistuneen arvauksen kohteestasi (esim. kerrot vanhalle ihmisellä, että hänellä on ajoittain selkäkipuja) ja tällä tavoin luot tunneyhteyden: ”hän tietää minusta asioita, joita en ole kertonut”. Kirsillä on syytä olettaa tunnetilan (=”liekin”) olevan juuri nyt pieni – sen ymmärtämiseen tarvitsee vain tilannelukutaitoa. Neroutta on myös vapaaksi heitetyssä silmukassa – kun käskee jonkun etsimään jotain tiettyä sisältään yleensä se löytyy.
 
Tiedän. Olen vaativa asiakas.
 
Kirsi käskee meidät kävelemään toistemme lomassa ja halailemaan toisiamme. Valistuneen arvaukseni mukaan tarkoituksena on laskea vastustusta ja nostaa luottamusta. Halailu näet nostaa oksitosiinitasoja. Sen takia monet parisuhdepsykologit kehottavat eripuraisia pariskuntia halaamaan toisiaan kolme kertaa päivässä ilman syytä. Kosketus voi tehdä ihmeitä. Halailu pysyy Kirsin työkalupakissa ja siihen palataan säännöllisesti koko session ajan.
 
Seuraavaksi Kirsi esittelee vahvimman aseensa: tuijottamisharjoituksen.
 
Kirsin mukaan silmiin katsominen kasvattaa “sisäistä liekkiä”, koska tuntemattoman silmissä näkee ”jokaisessa meissä asuvan liekin”. Minulta löytyy tieteellisempi selitys: silmiin tuijottaminen herättää ihmisen esiaikaisen sisäisen hälytysjärjestelmän, jolloin tuijotimme mahdollisesti hyökkäävää eläintä silmiin. YouTubesta löytyy video, jolla mies menee savannille ja käyttäen kehonkieltä sekä tuijottamalla silmiin pystyy välttämään leijonan hyökkäyksen.
 
Teoriani saa vahvistuksen, kun Kirsi käskee ”pitämään naaman peruslukemilla.” Silmiin tuijottaminen nimittäin nostaa tilan, jonka voisi purkaa nauramalla tai hymyilemällä. Jälleen kyse on evoluutioseikasta: tällä eleellä voisi laskea tilanteen hälyttävyyttä: ”ai, ei se hyökkääkään”. Voit muuten kokeilla tätä harjoitusta joskus isomman porukan kanssa – käske heidän tuijottaa toisiaan ja kuulet kymmenen sekunnin päästä hermostunutta naurua.
 
Ellet sitten satu tekemään tätä harjoitusta toisilleen tuttujen ammattisotilaiden kanssa.
 
Tämä harjoitus kuitenkin nostaa myös epämukavuutta, jota Kirsi hallitsee laittamalla meidät hieromaan toisiamme. Jälleen kerran: mikään ei voita oksitosiinia – sehän nostaa maidonkin naisen rintoihin synnytyksen jälkeen. Näin tieteellisen näkökulman puolesta puhujana koen, kuitenkin huolestuttavana, että Kirsi puhuu edelleen ”sisäisestä liekistä” ja höpisee kaikenlaista muutakin new age höttöä.
 
Tietääköhän hän itsekään, mistä hänen harjoituksiensa voima on oikeasti peräisin?
 
Sopivasti tunteita manipuloimalla ja höttöpuheillaan maustettuna alan huomata, kuinka monet todellakin hurahtavat hommaan. ”Mun liekki kasvaa”, yksi nelikymppinen nainen parahtaa. Minunkin tekisi mieli parahtaa, mutta jostain toisesta syystä.
 
 
Olin Kirsin ”sisäinen matka” -sessiossa mukana Natural High Healingissa 2015. En halunnut julkaista tätä tekstiä ennen kuin olin varma, ettei hän enää pidä näitä luentoja, koska kuitenkin toivon hänen yritystoiminnalleen hyvää. Kirsi oli hyvä tyyppi. Blogin tarkoituksena oli ainoastaan antaa pintaraapaisu siihen, mihin nämä tekniikat ja harjoitukset oikeasti perustuvat tieteen näkökulmasta, koska mielestäni ihmismielen ymmärtäminen on superkiinnostavaa.
 
 

 
 

Share
Voit kommentoida artikkelia jättämättä yhteystietojasi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.