Jokaiselle tapahtumalle löytyy merkitys, jokaiselle teolle oikeutus

/
Share

 
“Ulkokultaisuuteen kaikki hukkuu. Ei elämää kuin peltoa voi ylittää.”
– Boris Pasternak
 
 
Jokaiselle tapahtumalle löytyy merkitys, jokaiselle teolle oikeutus
 
Tämä voi olla monen vaikea hyväksyä, mutta itsetuntemus kasvaa jos ymmärtää: suuri määrä kaunisteltuja faktoja, valkoisia valheita ja itsepetosta pitää tarinaamme koossa. Ihmisen menneisyys rakennetaan jälkikäteen – jokaiselle tapahtumalle löytyy merkitys, jokaiselle teolle oikeutus. Juuri tämän vuoksi kukaan ei syytä itseään mistään: jokainen järjestää palikkansa, merkityksen ja oikeutuksen siten, että on tarinansa sankari.
 
Ja näin on hyvä, mutta se voi monesti estää kasvamisen ihmisenä. Siksi se olisi hyvä tiedostaa.
 
 
Kipu on helpompi kestää, kun sille antaa merkityksen
 
Miksi me sitten perustelemme itsellemme kaiken pahan, jonka teemme ja jota meille tapahtuu? Kyse on samasta ilmiöstä: mielen kyky luoda merkityksiä on meille elintärkeä, koska sillä voi tarvittaessa antaa turhalle kärsimykselle merkityksen tai muuttaa arvet voimauttaviksi muistoiksi. Tämä on siksikin meille eduksi, koska jollei näin olisi menneisyydestä tulisi vankila. Evoluution saatossa juuri tämä tapamme on paljastunut voittavaksi strategiaksi.
 
 
Jopa omille pahoille teoille löytyy oikeutus ennemmin tai myöhemmin
 
Mutta tuottaako tämä mielenstrategia pelkästään hyvää? Kuten sanoin: jokaiselle teolle löytyy ajan myötä valtuutus, jokaiselle vääryydelle oikeutus. Kerran eräs nainen kertoi minulle kirkkain silmin, että hänen tapansa näpistellä muilta naisilta on hyvä juttu, koska ”siten se tyyppi oppii, ettei käsilaukkuja jätetä esille.” Eli oikeastaan hän teki siinä palvelusta uhrilleen. Vastaavanlaisia sepostuksia kuulee pienemmässä mittakaavassa usein.
 
Pahanteon tarpeellisuuden oikeuttaminen on sukua itsepetokselle. Omaa bullshit-tarinaa ei tulisi hyväksyä kyseenalaistamatta. Kun tietää sisimmässään teon vääräksi, ei pitäisi alkaa keksiä heti sille oikeutusta, sillä se löytyy kyllä. Sen sijaan parempi olisi, jos etsisi opetusta ennen oikeutusta, tämä mahdollistaa henkisen kasvun. Tärkeintä on tuntea itsensä – tämä tarkoittaa sitä, että on tietoinen valosta ja varjosta.
 
Kirjoitan itsetuntemuksesta lisää lähiaikoina.
 
 

Share
Voit kommentoida artikkelia jättämättä yhteystietojasi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.