Häpeä ja syyllisyys

/
Share

 
Havaintoni mukaan, jotkut kantavat syyllisyyttä ja häpeää aivan liikaa – toiset taas eivät tunne näitä tunteita, vaikka sietä saisi. Erään lukemani määritelmän mukaan syyllisyys on jotain mitä olet tehnyt, häpeä jotain mitä olet. Häpeä on täten syyllisyyttä vaarallisempi tunne.
 
Kummankin suhteen useat ovat kuitenkin itselleen liian ankaria. Ehkäpä olisi tärkeä ruoskia itseä vähemmän ja yrittää päästä reflektiiviseen oppimiseen nopeammin, korjata kurssi? Kenties, jos voisit palata siihen hetkeen ja nähdä vielä kerran mitä silloin uskoit ja itsellesi uskottelisit – ymmärtäisit, ettei ollut muita vaihtoehtoja? Kaiken oli käytävä toteen, koska se kävi. Tämä on filosofia, jota voisin kutsua vaikkapa jälkideterminismiksi.
 
Jälkideterminismi. Kun ajattelu käy vahvaksi, pitää keksiä uusia sanoja. Joskus muuten tuntuu, että olisi pitänyt lähteä lukemaan psykologiaa taloustieteiden sijaan. Elämä on lyhyt. Kirjoitan ensi viikolla lisää, kuinka syyllisyydestä ja häpeästä pääseminen edellyttää anteeksiantoa.
 
 

Share
Voit kommentoida artikkelia jättämättä yhteystietojasi.

Yksi vastaus artikkeliin “Häpeä ja syyllisyys”

  1. Nimetön sanoo:

    Brené Brown on kirjoittanut teemasta paljon. Kannattaa katsoa myös hänen TED-talkseja 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.