THE PASSION OF CROSSFIT eli kärsimyksen ja intohimon lähteillä

/
Share

 
Nyrkkeilijät tietävät, että jokaisella on suunnitelma ensimmäiseen tälliin asti.
 
Makaan lattialla enkä aio nousta mihinkään. Tämä liike tunnetaan yogassa nimellä shavasana, kuollut mies. Ajatukset ovat hiljentyneet pelkäksi suhinaksi. Juuri sinä hetkenä oivalluksen aalto pyyhkäisee ylitseni ja ymmärrän, miksi CrossFit herättää suuria intohimoja, passioita.
 
NEROUS BOOT CAMPIN TAKANA
 
Ihmisellä on taipumusta aliarvioida mihin kykenee pitkällä aikavälillä samaan aikaan kun yliarvioi mahdollisuutensa lyhyellä aikavälillä. Ensimmäinen taipumus saattaa estää meitä ryhtymästä pitkäkestoisiin hankkeisiin ja toinen saa meidät pettymään lyhytkestoisissa projekteissamme. Siksi aloituksesta on tehtävä helppo ja jatkamisesta helpompaa.
 
CrossFit on suunniteltu siten, että kuka tahansa voi aloittaa harrastuksen ja ensiaskel on helppo. On-Ramp -kurssilla keskitytään tekniikoihin (=minimoidaan loukkaantumisriskiä) ja vasta sen jälkeen aletaan hakemaan voimaa/tuloksia. Tämä on ainoa ja oikea järjestys. Moni saliharjoittelun aloittava toimii päinvastaisessa järjestyksessä ja maksaa hölmöilystä ison hinnan.
 
ONNISTUMISEN RESEPTI: LUO SAKRAMENTTEJA
 
On-Ramp kurssin tärkein tekijä on säännöllisyys. Jos haluat onnistua dietissäsi, tapojesi muutoksessa tai uuden harrastuksen aloittamisessa sinun luotava sakramentteja, joilla vahvistat uutta elämäntapasi. Sakramentit pitävät sinut suunnitelmassasi, vaikka tällejä tulisikin. On-Rampin jälkeen jatketaan WOD:eilla, jotka täyttävät kolme sakramentaalista tekijää:
 
– Ympäristö, joka tukee harjoittelua ”huonoina päivinä” ja silloinkin kun “on kiirettä”.
– Positiivinen pakko antaa kaikkensa.
– On-Rampissa luotu rutiinimaisuus eli tapa mennä treeneihin ilman erikseen tehtyä päätöstä.
 
Jos nämä eivät toteudu, ei toteudu muutoskaan. Vaatii nöyryyttä myöntää, että onnistut parhaiten tavoitteissasi luopumalla tiedän kaiken itse paremmin -harhasta. Ettei enää yliarvio ”sisäisen motivoijan” ääntä, vaan ymmärtää, että innostus ja tsemppaaminen kantaa vain pari treeniä. Viikoittaiset treenit ja rutiinit kantavat kuukausia, vuosia, vuosikymmeniä. Yli ajan.
 
PASSIO VOIMAVARANA
 
Sana passio viittaa sekä intohimoon että kärsimykseen. Vahvat tunteet herättävät vahvan siteen, addiktoivat. Näiden kahden voimakipinästä on rakennettu rikkovaa rakkauttakin. Arvostamme vähän asioita, joita saamme helpolla; arvostamme paljon asioita, joita joudumme tavoittelemaan. Kissa on eniten kiinnostunut lankakerästä, johon se juuri ja juuri yltää.
 
Kärsimys on evoluution näkökulmasta tärkeää, koska keho vaatii rasittumista – lihakset kasvavat niitä rikkomalla. Tästä seuraa palautumisen kautta voimistuminen: siksi hyvästä treenistä palkitaan endorfiiniryöpyllä. Pitkällä aikavälillä ihminen kestää lepoa huonosti: sohvaperunoiminen rapauttaa kehon, koska se elää järkyttämisestä ja uudistumisesta.
 
Ongelmaksi muodostuu, että ihminen kestää kärsimystä huonosti. CrossFitin competitive advantage (kilpailullinen lisäarvo) verrattuna saliharjoitteluun on yhteisöllisyys, joka auttaa jaksamaan – yhdessä on helpompaa kärsiä. Oikeastaan CrossFittia tulisi ennemminkin verrata Personal Tranerin kanssa tehtyyn harjoitteluun, koska WOD:eissa on paikalla aina ohjaaja.
 
OSAKSI IDENTITEETTIÄ
 
”Jos tyyppi on vegaani ja crosfittaaja, kummasta asiasta hän alkaa vaahdota ensin?” Vitsi toimii, koska kummatkin näistä ovat positiiviseksi koettuja identiteettejä. Tietenkin myös pinnalliset syyt ovat CrossFitin menestyksen takana – on mukava identifioida itsensä crossfittaajaksi. Myöskään levenneitä hartioita tai sixpackkia vastaan tuskin kenelläkään on mitään.
 
Nousen yhdelle jalalle ja totean hikilammikon sydämen muotoiseksi. Lähden palauttamaan 20 kg:n painopalloa, jota vielä äsken paiskoin seinää vasten kuin mielipuoli. En koskaan tekisi moista treeniä yksin. Kärsimys. Nautinto. Vahvat tunteet. Addiktio. Intohimo. Äkkiä totuus valkenee selkeänä – tästä on kirjoitettava.
 
Ja minä kun luulin, etten koskaan keksisi mitään kirjoitettavaa lajista nimeltä CrossFit.
 
 
CrossFitista ja salista, jossa käyn lisää täältä: http://www.crossfitrouta.fi
 
 

 
 
Mikael Huikarin sunnuntaiblogi

Share
Voit kommentoida artikkelia jättämättä yhteystietojasi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.