Älä valita, kritisoi tai tuomitse -sääntö ja sen poikkeukset

/
Share

 
Dale Carnegien klassikkoteoksessa ”How to Win Friends and Influence People” annetaan lista teoista, joita ei tulisi koskaan tehdä. Nämä kolme asiaa ovat: älä kritisoi, tuomitse, tai valita. Englanniksi muistisääntö toimii peremmin, koska jokainen sana alkaa C:llä: “Don’t criticize, condemn, or complain.” Carnegie perustelee jokaisen kohdan tyhjentävästi ja antaa esimerkkejä, kuinka nämä kolme ovat henkilölle itselleen turmiollisia.
 
Kritisoiminen on turhaa, koska jokainen tekee kuitenkin oman mielensä mukaisesti. Ihmiset ottavat tekojenkin kritisoimisen henkilökohtaisesti ja käyvät vastarintaan. Viestintuoja kivitetään. Nykyään kritisoijat leimataan vielä varmuuden vuoksi ”vihaajiksi”: ”Mun albumi on loistava – ne ovat vihaajia, jotka eivät siitä pidä.” Koska kritiikkiä on kuitenkin joskus pakko jakaa, globaalit yritykset jopa ohjeistavat johtajiaan ”pohjusta jokainen kritiikki kolmella kehulla.” –neuvoilla.
 
Älä tuomitse on sukua kritisoimiselle, mutta leimaerolla. Tuomitsemiseen voi soveltaa Jeesuksen ”synnitön heittäköön ensimmäisen kiven” -ajatusta. Kivien ei pitäisi lentää. Eino Leino muotoili Hymyilevässä Apollossa asian näin: ”ei tuomitse hän joka ymmärtää.” Tästä voidaan johtaa, että jokainen tuomio on ymmärtämättömyyttä. Toisaalta kulttuuriamme vaivaa ajatus siitä, että kaikkea pitää ymmärtää ja suvaita.
 
Valittaminen on kolmas turha toiminto ja tästä olen Carnegien kanssa samaa mieltä, jopa ilman poikkeuksia. Anna-Leena Härkönen kirjoitti ”Ei kiitos” -kirjassaan oivallisesti jotain tämänkaltaista: ”Hän valitti kaiket ajat ja jonkin aikaa koitin antaa hänelle neuvoja, mutta hyvin pian ymmärsin, että hän ei halunnut parantaa mitään asiaa – hän halusi vain valittaa.” (Jos jollain on tuo kirja hyllyssä, niin pistäkää kommentteihin oikea sitaatti.)
 
Ja sitten tullaan siihen, että joskus kuitenkin on puolustettava tärkeitä asioita: varsinkin lasten oikeuksia, puolustuskyvyttömiä sekä oikeaksi kokemiaan arvoja. Sen sijaan ahneutta, pahuutta ja itsekkyyttä on vastustettava. Ei sitä mitään hyötyä ole – ainoastaan haittaa – mutta näin on oikea tehdä. Winston Churchill totesi kerran: ”Sinulla on vihollisia? Hyvä. Se tarkoittaa, että olet joskus toiminut jonkun asian puolesta tai puolustanut jotain itsellesi tärkeää.”
 
Tätä kirjoittaessa ”Minun onnellisuus ensin, lapsi sitten” –eroajista blogi on tavoittanut Facebookissa 9549 ihmistä. Se ”maksoi” minulle neljä sivun unlikeä, mutta toisaalta viisi uutta tykkääjää tuli tilalle. Tervetuloa mukaan!
 
 

Share
Voit kommentoida artikkelia jättämättä yhteystietojasi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.